Menu
Home
Shop
Wishlist
My account
Sidebar

Janez Suhadolc

Janez Suhadolc (1942) je številne generacije arhitektov uvedel v umetnost poklica kot profesor prostoročnega risanja na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. Leta 2012 je to kariero sklenil s predavanjem »Zakaj študij arhitekture odsvetujem«. Pogosto se odpravi na pot – najraje z vlakom in s kolesom ali s čolnom na vesla. Širši javnosti je znan kot avtor polemičnih in iskrivih zapisov, kjer se brez dlake na jeziku loteva ne le arhitekturnih tem. Nekaj popotnih beležk je doslej zbral v knjigah Nič ne bom rekel, tiho pa tudi ne bom (2001), Od Akropole do Ribnice (2006) ter Ljubi se mi ne, smisla nima, nehati ne morem (2016). Še vedno riše in slika, predvsem pa snuje in izdeluje stole in druge unikatne izdelke iz lesa. Z načrtovanjem stolov in podobnega se ukvarja od leta 1987. Zbirke izdelkov z naslovom Stoli/Chairs so izšle v letih 1997, 2004, 2009, 2015 in najnovejša 2021.

Na jesen 1987 sem nabavil rabljen stroj hobi karakteristik in razsežnosti Kity K-5. Odtlej sem zasnoval in naredil že nekako 250 prototipov lesenega pohištva – največ stolov. Natančnega števila ne morem določiti, saj je meja med variantnim izdelkom znanega modela in novim modelom pogosto težko določljiva.

Moje zasnove in lastna izdelava lesenih izdelkov so slovenski strokovni in tudi manj strokovni javnosti razmeroma znane. Izdelava papeževega stola je ta razmerja še pomembno utrdila. Nekaterim so moje stvari všeč, drugim ne preveč, tretji se zanašajo na mnenje večine. Tudi po tej strani je stanje pričakovano in normalno.

V obdobju, ki ga popisujem, je nastalo na Slovenskem ogromno novih stolov. Zdi se, da je v tem času nastalo več novosti na tem področju kot v vsej slovenski zgodovini stolovanja od artefakta na Gosposvetskem polju naprej. Omenjena produkcija se tradicionalno veže na arhitekte in na arhitekturno oblikovalske šole z mentorji in študenti. V proces pomembno posegajo tudi slikarji in kiparji. Vzrok za slovensko stolomanijo je treba iskati v duhu časa, v spremenjenem odnosu do tega predmeta, ko se vidik projektiranja za široko populacijo prevesi v iskanje individualizma in identitete. V tem kontekstu se »stol za vse čase« nadomešča s številnimi čisto novimi stoli kot umetniškimi preizkusi in izrazi posameznikov za specifične trgovce, nabavljače, posrednike, kupce, uporabnike, potrošnike, celo zbiratelje in poznavalce.

Ob vsem naštetem imam občutek, da sem bil s svojim projektantsko izvajalskim zgledom pomemben stimulans mnogim avtorjem.
Zdi se, da so mnogi avtorji začeli »na svoje« po premisleku, češ: »Če zmore Suhadolc, zakaj ne bi poizkusil še sam«, itn. Mislim, da je moj zgled sprožil mnoge stolarske akcije. V tem vidim velik pomen mojega dela.

Stoli, ki so tako nastali, zmorejo v elitnem izboru vsakršno kvalitativno primerjavo. So najrazličnejših konceptov, materialov in izdelav v skladu s pluralističnim občutkom za čas, ki ga živimo.

Janez Suhadolc

36

let

500

stolov

1000

člankov

5

knjig

Back to Top

Shopping cart

Close

No products in the cart.